Tuesday, 18 June 2013

pengalaman buang tahi lalat

Assalamualaikum  :)


Hai uolls tngh buat apa tu ? hehehe . ari neh kita rajin ckit ( x rajin banyak ) nk share pengalam kita remove tahi lalat dkt muka kita. Mula2 rasa syg jgk nk buang , tp its about keyakinan diri. so kita decide nk buang .

Nak dijadikn cerita , selama ne kita mmg rajin google pasal nk remove tahi lalat kita ne , asal ada masa ja msti google . ada sekali tu terbaca entry dlm blog sape ntahh ,, dy ckp cm ne. kita perlukn dua benda iaitu sabun bsuh yg serbuk dicampur dgn kapur sirih , pastu letak air ckit then gaul. dah siap gaul sapu kn pd tahi lalat korang. kita penah try buat yg ne , tp x berani try kt muka ,, try kt kaki dulu ,, kalo jd pape pun org x nmpk kn. Bila pakai ramuan tu , pedih nyaaaa yg amaaaatttt. kalo korang neh nk buang jgk tahi lalat , tp nk jimat bajet , boleh lahh kowt tahan skit tu . apa yg kita rasa mmg pedih sngt n x snggup.

One day kita pergi mall dgn sepupu , tapi alamakkk  !!! kena jln sorang2 pulak sbb sepupu bwk bf dy,,
tapi kita x kesah pun lahh , jln sorang pun okey apa kn ?
Bila dh jln sorang2 neh mmg lh borink , so segala kedai yg ada kt mall tu kita nk terjah .
Jln punya jln smpai lahh 3rd floor mall tu , ada satu kedai cina tu jual herba2. busuk gila tau herba dy .
dekat pntu masuk kedai tu ada tulis mcm2 perkhidmatan yg dorang sediakn.. slh satunya remove tahi lalat.

Dengan muka takowt2, kita pun masuk lh tnya auntie cina tu ,

me : eeemmmmm kt sini ada remove tahi lalat ke ? ( tnya smbil malu2 )
auntie : ada , u nk buang yg mana ?
me :  urmm yg kt muka i neh ,, tapi ne tahi lalat mati , boleh ke buang ?
auntie : boleh je kalo u nak .
me : u buang pakai apa ?
auntie : buang pakai laser
me : ( haiishhh pakai laser lh pulak, seram nya ) emmm sakit x ? bengkak x ? ada parut x ?
auntie : tak sakit punya lahh , nnt dy kasi bius sama u , x bengkak , x ada parut kalu u x kutis dy.. dy cuma kasi u punya tahi lalat hangus ja, dy mcm luka nnt dy jatuh kuping tu  ilang lah
me : okey lah kalo cm tu . harga cm ne pulak ?
auntie : harga ikut size, kalo mcm u kecik je 1 rm50. ( kita buang 2 jd rm100)


Then , msuk lh bilik rawatan dy , dy suruh kita baring kt ats katil yg mcm kita nk cabut gigi tuh .
gaya ala2 mcm nk cabut gigi pulak kn. HAHAHAHAHAHA
bkn auntie tu yg buat , encik husband dy yg buat , auntie tu ada sekali lh teman kita.
Mula2 dy suruh kita relax jgn takowt sambil kena pejam mata . then dy sapu ubat kebas kt tahi lalat
pastu ada rasa jarum lak , dy inject kt tahi lalat kita . kn kita buang dua tahi lalat ,, jaraknya dkt je ,, ingt sekali je bius sbb kawsan yg sama. rupa2 nya dua kali jugak kena inject .
lepas dh inject mknanya dy dh nk start laser lahh , auntie tu pun pesan , nnt dy ada bunyi "zzeeettttt" jgn takowt tau . wahhh lg lh berdebar .
uncle tu pun mula lh laser , mmg x rasa sakit apa pun , cuma rasa lh kulit sendiri berlubang n ada lh rasa haba panas dr laser tu ckit . nyamuk gigit lg sakit kotttt. ne x rasa apa pun.
5 minit lps tu siap lh , tahi lalat tu x ilang terus tau , dlm seminggu lepas laser baru dy jatuh.
lepas dah siap , benda pertama kita cari ialah CERMIN . hehehehe . takowt jgk kn sbb melibatkn muka.
Urmmm nmpk lh kulit berlubang , pastu merah2 ckit kt kawasan kena laser.ckit je x bnyk pun. yg paling penting x bengkak.

Sejam lps tu kita pun balik rumah n tidur je , bila dh bgn x rasa pun sakit . then dh seminggu tahi lalat tu pun jatuh.
now mggu ke 2 kita dlm proses nk hilang kn bekas luka tu , kita mkn supplement vit C yg sememangnya utk kulit ,
n setiap kali sebelum tidur kita pakai ubt prut vaseline ( x mahal pun bwh 10rggt ja ) , bole beli kt farmasi .

okey that all yg boleh kita share . ada masa nnt kita upload gmbr before and after .
klo ada apa2 soalan bole je brtnya , sy akn merajinkn diri mnjawab . InsyaAllah .

here ! gmbr before and after .....



36 comments:

Anonymous said...

Mall awak buat 2 kat mana ye

Anonymous said...

yer mall mn yer

unawafiha said...

Dekat alor setar ja , kt city plaza. hihihi

Anonymous said...

Ingat nak buang guna laser jugak. Tapitakut lah ade kesan luka ke parut ke. Ada kesan parut atau luka tak? Dah upload ke gmbar? Nak tengok :)

YANA ! said...

apa nama tempat tu?

YANA ! said...
This comment has been removed by the author.
unawafiha said...

3rd floor , city plaza alor setar :-)

unawafiha said...

InsyaAllah tak ada parut kalo awk betul2 jaga dlm msa sebulan selepas laser.. Sy tak ada pun parut , sy selalu sapu vaseline n mkn vit c . Sy tak jamin semua org x ada parut tau . Esk sy upload gmbr , skrg sy busy exam .

Nur Nabillah said...

Macam mana u cuci muka dlm masa sebulan tu?

Nur Nabillah said...

Macam mana u cuci muka dlm masa sebulan tu?

unawafiha said...

Cuci muka mcm biasa je lah , cuma tak gosok pencuci kt kawasan luka tu..

Anonymous said...

Konfem tak tumbuh balik ke??

Zoey Di said...

Hai wafiha.. bleh show close up pic tak kat atas bibir tu.. nak tgok hows that area really look alike bcoz pic yg wafiha upload tu x berapa jelas, sory if susahkan but really appreciate if u can help ,soon sy pun nak remove guna laser jgk..really curios about after the treatment, mcmna dia tggalkan kesan pd kulit dibahagian tu, thanks :)

Anonymous said...

kalau kat selangor area mana ye?

unawafiha said...

Tak sure lah tumbuh balik ke tak , sbb yg sy buang tu tahi lalat mati. Sy punya x de pulak tumbuh balik . Hehehe

unawafiha said...

InsyaAllah i will put effort on it , kalo sy ada masa free nnt sy upload okey .

unawafiha said...

Firstly maaf kn sy , sy tak tau kalo area selangor since sy ne org kedah . Awk boleh try cari kt salon2 kdng2 ada dorang buat . Kalo dkt kilinik pakar kulit mmg confirm ada .

Anonymous said...

salam nk tnya selepas laser tu muka takyah cuci untuk seminggu ke

Fsya Rlan said...

city plaza ni yg mana tah konpius jap hahaha dekat library tu kan?

unawafiha said...

Yuppp dekat depan library tu , satu bangunan dgn utc.

pykaa said...

Tngkat brapa ea dik ?

unawafiha said...

Tingkat 3. Kedai dia kebelakang sikit

unawafiha said...

Wkslm , cuci cm biasa ja . Cuma jgn bg kena kt tempat luka laser tu ja .

Anonymous said...

Awak punya bekas tu berlubang kn? Lama x amek masa kulit tu nak elok blek? Dan apa nama brand vit c yg awak amek tu?

Anonymous said...

Sya ada nampak satu kedai cina lebih kurang macamni laa. Taik lalat sya kat mata. Tak bahaya ke kalau buat laser ni ?

Anonymous said...

Salam, apa nma kdai ubt cina tu?

Anonymous said...

Bru2 ni sy ade buang tahi lalat hidup ..nak tanya klu sapu vaselin tu akn ok ke.atau cmne

unawafiha said...

Sy punya bekas luka berlubang sbb sy laser tahi lalat mati mean tahi lalat yg dlm kulit tu.. amek masa sebulan jgk utk elok balik.

Sy mkn vit c keluaran pahang pharma...

Utk awk yg tahi lalat kt mata tu, i'm not sure la bahaya ke tak better awk pikir msk2, kalo awk tanya cina konpem dia ckp tak bahaya. Kalo kecik ja better tak payah la buang.

nama kedai cina tu sy tak ingat. awk boleh contact cina tu kt num ni 016-4109836

Sapu vaseline tu utk hilangkn parut. Kalo awk baru je buang dan tahi lalat tu tak jatuh lg tak payah lah guna lg vaseline. Tunggu luka tu sembuh sikit n tahi lalat dh jatuh baru guna vaseline, nk guna bio oil pun boleh.

Anonymous said...

Rse2 kn..kalau buang tahi lalat ats mte bwh kening ade effect x

I.MY.ME.MINE said...

lepas buang tu akan tggalkan kesan hitam ke?

unawafiha said...

Awk yg nak buang kt ats mata tu sy tak berani la nk ckp ada effect ke tak.. Tp mcm sensetif sngt lah kawasan mata. Better tak payah kot awk.


Lepas buang tak de pun kesan hitam. Rawat lah luka tu dgn baik. In sha Allah tak hitam. Rajin sapu ubat parut.

azura rizan said...

Awakkk.. Kedai ubat tuu still ad lagy k? Maaf brtanya..

Wazirah Azrin said...

Hkm dya mcm mna

LMC Nawawi said...

Assalam.. saya nak share care mudah buang tahi lalat, kutil, ketuat, biji kolestrol, lebihan daging.. LIKE PAge ya dulu https://www.facebook.com/LMCorganichana/

Jazreena Zakariah said...

Pm nombor fon

Unknown said...

Ermm kedai tu nama apa ya?